Hoe verstuur je bestanden versleuteld?

Hoe verstuur je bestanden versleuteld?
TransferXL

Als u gecodeerde bestanden wilt verzenden om gevoelige gegevens te beschermen tegen onbevoegden, hebt u verschillende opties. Enerzijds beschikken de meeste besturingssystemen reeds over overeenkomstige programma’s waarmee u bestanden in gecodeerde vorm kunt verzenden. Er zijn ook talrijke andere programma’s op het Internet om bestanden in gecodeerde vorm te verzenden. Hier kunt u zien welke andere opties er zijn en hoe bestandsversleuteling precies werkt.

Bestanden coderen en verzenden

Wat zijn gecodeerde bestanden?

In wezen is encryptie het proces waarbij informatie cryptografisch zodanig wordt gewijzigd dat zij alleen met een specifieke sleutel kan worden gelezen. De informatie wordt dus omgezet in een soort geheime taal en is dan alleen herkenbaar met de sleutel.

Deze voorzorgsmaatregel is om ervoor te zorgen dat..

  • alleen degenen die het wachtwoord kennen, hebben toegang tot de bestanden.
  • niemand kan de bestanden veranderen tijdens de transmissie.
  • de afzender duidelijk identificeerbaar is.

Bestanden coderen en verzenden – hoe werkt het?

Er zijn twee gangbare methoden om bestanden te versleutelen: symmetrische en asymmetrische versleuteling. Het belangrijkste verschil tussen deze twee methoden is het aantal sleutels. Bij symmetrische encryptie is er maar één sleutel. Bij asymmetrische encryptie daarentegen is er een openbare sleutel en een geheime sleutel.

Versleutelde bestanden verzenden met Windows

Als u bestanden wilt coderen en per e-mail wilt verzenden, moet u ze eerst op uw computer coderen. Het Windows besturingssysteem heeft hier meestal een intern programma voor.

Om dit te doen, hoeft u alleen maar de relevante bestanden te selecteren of ze in een map te plaatsen. Klik dan op de gemarkeerde bestanden aan de rechterkant en op Eigenschappen. Onder “Geavanceerd” zet je dan een vinkje bij “Inhoud versleutelen”. Nu kunt u een wachtwoord toekennen dat de map beschermt.

U kunt de bestanden nu versleuteld via e-mail verzenden. Houd er echter rekening mee dat de omvang van de bijlage door e-mailproviders gewoonlijk wordt beperkt tot 25 MB.

Versleutelde bestanden verzenden met macOS

Als u het macOS-besturingssysteem gebruikt, kunt u versleutelde bestanden verzenden door de onderstaande stappen te volgen:

  1. Maak een nieuwe map en sleep alle bestanden die u wilt versleutelen erheen.
  2. Gebruik de Spotlight (rechts bovenaan het scherm), zoek naar “Schijfhulpprogramma” en open het.
  3. Het Schijfhulpprogramma wordt nu boven in het scherm geopend. Klik hier op “Bestand”, dan op “Nieuwe afbeelding” en tenslotte op “Afbeelding uit map”.
  4. Nu opent zich een nieuw venster waarin u de map kunt zoeken en selecteren die u in het begin hebt aangemaakt.
  5. Bepaal de locatie en geef de nieuw aangemaakte image een naam. Kies 256-bit AES encryptie, wijs een wachtwoord toe en klik op “Opslaan”.
  6. Om het zekere voor het onzekere te nemen, kunt u het beste de map die u in het begin aanmaakte verwijderen, zodat u geen tweede, onbeveiligde versie op uw computer hebt staan.
  7. Nu kunt u de nieuw gemaakte afbeelding uploaden naar de e-mailbijlage en de bestanden versleuteld verzenden.

Trouwens, hoe groter de bestanden zijn en hoe meer bestanden u in een nieuwe image wilt stoppen, hoe meer tijd het zal kosten om ze te coderen.

Snel en eenvoudig bestanden versleutelen en verzenden met TransferXL

Bestanden coderen en verzenden

Het versleutelen en verzenden van bestanden met TransferXL is iets minder gecompliceerd. Want met TransferXL kunt u tot 5 GB gratis versturen en tot 200 GB in totaal. Ga naar de homepage https://transferxl.com/de en klik op “Bestand uploaden” of sleep de bestanden naar het juiste veld. Nu hoeft u alleen nog maar een ontvanger aan te wijzen.

Je hebt waarschijnlijk gemerkt dat je de bestanden helemaal niet hoeft te versleutelen. Omdat TransferXL de bestanden op aanvraag al op uw computer versleutelt en ze beschermt met end-to-end encryptie. Dit zorgt ervoor dat alleen u en de geautoriseerde ontvangers toegang hebben tot de bestanden.

Een ander voordeel is dat TransferXL de bestanden ook comprimeert. Maar maak je geen zorgen: comprimeren betekent niet dat de bestanden worden gewijzigd. Alleen de vereiste opslagruimte wordt geherstructureerd. Zo kunt u het maximale datavolume nog beter benutten.

TransferXL combineert de voordelen van verschillende aanbieders en is een gemakkelijke en ongecompliceerde manier om bestanden versleuteld te verzenden.


De belangrijkste vragen en antwoorden over het versleutelen van bestanden

Wat is het verschil tussen symmetrische en asymmetrische encryptie?

Asymmetrische encryptie wordt beveiligd met twee sleutels. Symmetrische encryptie daarentegen vereist slechts één sleutel, wat het voor onbevoegden gemakkelijker maakt om toegang te krijgen.

Wat is het maximale datavolume voor bijlagen van e-mailproviders?

In de regel kunt u maximaal 25 MB per e-mail verzenden.

Wat is het maximale datavolume van TransferXL?

U kunt tot 5 GB gratis versturen met TransferXL. Het maximale datavolume met een Enterprise-account is 200 GB.

Hoe werkt encryptie met TransferXL?

Als u uw bestanden versleuteld verstuurt met TransferXL, profiteert u van verschillende voordelen: De encryptie vindt al plaats vóór de upload, u kunt een opslaglocatie bepalen en de bestanden kunnen alleen door de ontvanger worden gedownload met een wachtwoord.

Hoe lang duurt handmatige versleuteling?

Voor zowel Windows als macOS geldt: hoe groter de bestanden, hoe meer tijd het kost om ze te versleutelen.