Hvordan kan jeg sende krypterede filer?

Hvordan kan jeg sende krypterede filer?
TransferXL

Hvis du vil sende krypterede filer for at beskytte følsomme data mod uautoriseret adgang, har du flere muligheder. For det første har de fleste operativsystemer allerede programmer, der gør det muligt at sende krypterede filer. Der findes også mange andre programmer på internettet til at sende krypterede filer. Du kan finde ud af, hvilke andre muligheder der findes, og hvordan filkryptering præcist fungerer her.

Krypter og send filer

Hvad er krypterede filer?

Grundlæggende handler kryptering om at ændre information med kryptografiske midler på en sådan måde, at informationen kun kan læses med en bestemt nøgle. Oplysningerne omdannes således til en slags hemmeligt sprog og kan derefter kun genkendes med nøglen.

Denne forholdsregel skal sikre, at ..

  • kun de, der kender adgangskoden, kan få adgang til filerne.
  • ingen kan ændre filerne under overførslen.
  • afsenderen er klart identificerbar.

Kryptering og afsendelse af filer – hvordan fungerer det?

Der findes to almindelige metoder til kryptering af filer: symmetrisk og asymmetrisk kryptering. Den største forskel mellem disse to metoder er antallet af nøgler. Ved symmetrisk kryptering er der kun én nøgle. I asymmetrisk kryptering er der derimod en hemmelig nøgle ud over en offentlig nøgle.

Afsendelse af krypterede filer med Windows

Hvis du vil kryptere og sende filer via e-mail, skal du først kryptere dem på din computer. Windows-operativsystemet har normalt et internt program.

Det eneste, du skal gøre, er at markere de relevante filer eller lægge dem i en mappe. Klik derefter på de markerede filer til højre og på Egenskaber. Under “Avanceret” skal du sætte kryds i boksen ud for “Krypter indhold”. Du kan nu tildele en adgangskode for at beskytte mappen.

Du kan nu sende filerne krypteret via e-mail. Vær dog opmærksom på, at e-mailudbydere generelt begrænser størrelsen på den vedhæftede fil til 25 MB.

Afsendelse af krypterede filer med macOS

Hvis du bruger styresystemet macOS, kan du sende krypterede filer ved at følge nedenstående trin:

  1. Opret en ny mappe, og træk alle de filer, du vil kryptere, ind i denne mappe.
  2. Søg efter “Disk Utility” ved hjælp af spotlight (til højre øverst på skærmen), og åbn det.
  3. Harddiskværktøjet åbnes nu i toppen af skærmen. Her skal du klikke på “File”, derefter på “New image” og til sidst på “Image from folder”.
  4. Der åbnes nu et nyt vindue, hvor du kan søge efter og vælge den mappe, du oprettede i starten.
  5. Angiv lagringsplaceringen, og giv det nyoprettede billede et navn. Vælg 256-bit AES-kryptering, tildel en adgangskode, og klik på “Gem”.
  6. Af sikkerhedsmæssige årsager bør du slette den mappe, du oprettede i starten, så der ikke findes en anden, ubeskyttet version på din computer.
  7. Du kan nu uploade det nyoprettede billede til den vedhæftede e-mail og sende filerne i krypteret form.

Jo større filerne er, og jo flere filer du vil pakke ind i et nyt billede, jo længere tid tager det i øvrigt at kryptere dem.

Krypter og send filer hurtigt og nemt med TransferXL

Dateien verschlüsseln & verschicken

Det er lidt mindre kompliceret at kryptere og sende filer med TransferXL. Med TransferXL kan du sende op til 5 GB og op til 200 GB i alt gratis. Gå til hjemmesiden https://transferxl.com/de og klik på “File upload” eller træk og slip filerne i det tilsvarende felt. Nu skal du bare vælge en modtager.

Du har sikkert opdaget, at du slet ikke behøver at kryptere filerne. Det skyldes, at TransferXL krypterer filerne på din computer og beskytter dem med end-to-end-kryptering. Det sikrer, at kun du og de autoriserede modtagere har adgang til filerne.

En anden fordel er, at TransferXL også komprimerer filerne. Men bare rolig: Komprimering betyder ikke, at filerne ændres. Det er kun den nødvendige lagerplads, der omstruktureres. Det giver dig mulighed for at udnytte den maksimale datamængde endnu bedre.

TransferXL kombinerer fordelene ved forskellige udbydere og er en enkel og ukompliceret måde at sende krypterede filer på.


De vigtigste spørgsmål og svar om kryptering af filer

Hvad er forskellen på symmetrisk og asymmetrisk kryptering?

Asymmetrisk kryptering sikres ved hjælp af to nøgler. Symmetrisk kryptering kræver derimod kun én nøgle, hvilket gør det lettere for uautoriserede personer at få adgang.

Hvad er den maksimale datamængde for vedhæftede filer fra e-mailudbydere?

Som regel kan du sende op til 25 MB via e-mail.

Hvad er den maksimale datamængde for TransferXL?

Du kan sende op til 5 GB gratis med TransferXL. Den maksimale datamængde med en Enterprise-konto er 200 GB.

Hvordan fungerer kryptering med TransferXL?

Hvis du sender dine filer krypteret med TransferXL, får du flere fordele: Krypteringen sker før uploaden, du kan angive et opbevaringssted, og filerne kan kun downloades af modtageren med en adgangskode.

Hvor lang tid tager manuel kryptering?

Følgende gælder for både Windows og macOS: Jo større filerne er, jo længere tid tager det at kryptere dem.