HowTo: Afbeeldingen comprimeren en bewerken

HowTo: Afbeeldingen comprimeren en bewerken
TransferXL

Megapixels rijzen de pan uit, de beeldsensoren van camera’s worden steeds beter, ergo betere en scherpere beelden kunnen worden vastgelegd. Naast de beeldkwaliteit is ook de grootte van de beelden van cruciaal belang, vooral als de beelden bewerkt moeten worden. Foto’s worden steeds belangrijker, niet alleen in de privésfeer, maar ook in tal van bedrijfssectoren. Waarvoor u ook foto’s nodig hebt, het gebeurt telkens weer dat er foto’s moeten worden opgestuurd. In dat geval moet u de foto’s comprimeren, d.w.z. ze kleiner maken. Hoe groter de bestanden, hoe moeilijker het is ze te verzenden – vooral als het er meerdere zijn. Deze handleiding laat zien hoe je een jpeg kunt comprimeren en een png kunt verkleinen.

Beelden comprimeren

Comprimeren van beelden – met en zonder kwaliteitsverlies

Je hebt je waarschijnlijk al afgevraagd waarom er verschillende eindes zijn voor foto’s zoals jpg, png, gif of tiff. Dit verschil brengt ons meteen bij bestandscompressie, want die is anders. Bijvoorbeeld, de compressie is verliesloos voor een png formaat, maar niet voor een jpg formaat. Bij een jpg-afbeelding wordt informatie verwijderd tijdens het comprimeren, en de kwaliteit lijdt daaronder. Dit is niet het geval met een png-afbeelding.

Het hangt er dus vanaf waarvoor je de afbeelding wilt gebruiken. Als het bedoeld is voor bijvoorbeeld Facebook of WhatsApp, maakt het niet uit, omdat deze afbeeldingen toch al verkleind zijn. Hoewel de kwaliteit eronder lijdt, is dit verwaarloosbaar bij sociale media of instant messaging. De situatie is anders als de foto’s bijvoorbeeld voor een website moeten worden gebruikt of moeten worden afgedrukt. Hier is hoge kwaliteit belangrijk.

Afbeeldingen comprimeren met Microsoft Office

Als u met Microsoft werkt, hebt u geen extra software nodig om foto’s te verkleinen. Selecteer gewoon de foto’s die u wilt comprimeren in de Office-toepassing. In de fotogereedschappen kunt u nu onder “Foto’s bewerken” de afbeeldingsgrootte wijzigen door op de tab “Foto’s comprimeren” te klikken. Hier hebt u de mogelijkheid om de foto’s te comprimeren voor documenten, voor websites of voor e-mails. De geschatte totale grootte wordt ook onmiddellijk weergegeven.

Foto’s comprimeren met een Mac

Als u een Mac gebruikt met de besturingssystemen macOS, Mac OS X of OS X, kunt u jpg formaten als volgt comprimeren – en natuurlijk elk ander afbeeldingsformaat:

  1. Selecteer het overeenkomstige beeld en open het voorbeeld.
  2. Open nu “Groottecorrectie” onder “Gereedschap”.
  3. Verander nu de grootte door de pixels te verkleinen, of anders het percentage.
  4. De nieuwe maat wordt in het onderste venster weergegeven.
  5. U kunt het resultaat onder een nieuwe bestandsnaam opslaan, zodat het oorspronkelijke bestand niet wordt overschreven.

Afbeeldingen comprimeren met Paint

Het beeldbewerkingsprogramma Paint is op veel PC’s standaard geïnstalleerd. U kunt het niet alleen gebruiken om foto’s te bewerken, maar ook om foto’s te comprimeren. Open de te comprimeren afbeelding in het programma door “Plakken van” te kiezen. Klik nu op het tabblad “Formaat wijzigen”. In het volgende venster kunt u de foto verkleinen met behulp van het percentage of de pixels. Sla de foto nu op onder een nieuwe naam.

Foto’s comprimeren als een zip-bestand

Aangezien het nogal omslachtig is om de grootte van elke afzonderlijke foto te verkleinen, bieden Zip-programma’s de mogelijkheid om de foto’s te comprimeren en ze vervolgens weer uit te pakken zonder kwaliteitsverlies. Dit is handig als u meerdere foto’s of hele mappen wilt verzenden. Zip-programma’s worden automatisch geïntegreerd in de nieuwste macOS- en Windows-besturingssystemen. Als alternatief kunt u een gratis programma downloaden, zoals WinZip, 7-Zip of winRAR.

Om opnamen te comprimeren, selecteert u ze in het betreffende programma. U kunt de foto’s ook samenvoegen in een map. Klik nu op “Toevoegen” of “Verzenden naar” en er wordt een zogenaamd Zip archief aangemaakt, dat u kunt herkennen aan de extensie .zip. De ontvanger moet ook een zip-programma hebben om het bestand uit te pakken.

Foto’s comprimeren – automatisch met TransferXL

TransferXL is een andere optie voor het comprimeren van uw afbeeldingen, hoewel u zich daar eigenlijk niet van bewust bent omdat het op de achtergrond draait. Met TransferXL kunt u grote bestanden (tot 200 GB) snel en veilig versturen. U hebt hiervoor geen extra programma nodig en kunt uw originele foto’s gebruiken. Door ze naar de server te uploaden, worden de foto’s automatisch verkleind, zodat ze in een mum van tijd naar de ontvanger kunnen worden verzonden. De ontvanger heeft alleen een link nodig en eventueel een wachtwoord, en dan kan hij of zij de bestanden openen en downloaden. De basisversie van de dienst is gratis en zendt elke foto zonder enig kwaliteitsverlies uit.


Bilder komprimieren

De belangrijkste vragen en antwoorden over het comprimeren van foto’s

Bij welke gelegenheden moeten foto’s worden verkleind?

Het comprimeren van afbeeldingen is bijzonder nuttig wanneer zij moeten worden verzonden. De reden: zowel mailprogramma’s als clouddiensten hebben slechts een beperkt volume. Grote beeldbestanden met een hoge resolutie kunnen snel hun grenzen bereiken.

Welke foto’s kunnen worden gecomprimeerd zonder kwaliteitsverlies?

Van de vier gangbare fotoformaten jpg, gif, png en tiff, kan alleen png zonder verlies in grootte worden verkleind. Alle andere formaten kunnen kwaliteitsverlies vertonen. Vaak zijn deze verliezen onzichtbaar voor het oog, maar ze kunnen zeer duidelijk zichtbaar zijn wanneer het beeld wordt vergroot

Hoe kan ik beelden comprimeren op de PC en Mac?

U kunt afbeeldingen gemakkelijk comprimeren met ingebouwde programma’s in de nieuwste versies van Microsoft en macOS. Het programma Paint, dat vaak standaard beschikbaar is of gratis kan worden gedownload, biedt deze mogelijkheid ook.

Wat betekent “zip”?

Wanneer u bestanden zipt, worden ze gecomprimeerd voor verzending. Om dit te doen maakt het programma een archief aan dat de grootte van de bestanden aanzienlijk vermindert. Na verzending kan het archief worden uitgepakt zonder kwaliteitsverlies.

Wat biedt TransferXL?

TransferXL is een dienst waarmee u grote bestanden kunt versturen – zonder kwaliteitsverlies, zonder extra programma. Upload gewoon de gewenste afbeeldingen, ze worden automatisch gezipt en op een externe server geplaatst. U zult een link ontvangen die u kunt doorgeven. De ontvanger heeft dan rechtstreeks toegang tot de beelden.